Donuk Omuz Sendromu Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

Nedenleri ve Tedavisi

6 min read


Literatürde ‘’Adheziv Kapsülit’’ olarak adlandırılan donuk omuz sendromu, omuz ekleminde yoğun ağrı ve hareket kısıtlılığı ile kendini gösteren kronik bir rahatsızlıktır.

Donuk Omuz Sendromu Nedir?

Donuk omuz sendromu (Adeziv Kapsülit) omuz ekleminde yer alan kapsülün iltihaplanması, kalınlaşması, daralması ve eklem sıvısının azalması sonucu oluşan, şiddetli omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı oluşturan ortopedik bir kas-eklem rahatsızlığıdır.

Omuz eklemi humerus ve scapula dediğimiz kemiklerin eklem yapmasıyla oluşur. Çok hareketli olmasına karşılık hareketlerinin sağlıklı bir şekilde oluşması için eklem etrafında onu saran ve koruyan eklem kapsülü bulunur. Omuz kapsülü eklemi sarar ve omuzdaki iki kemiğin birbirine sıkı sıkıya tutunmasını sağlar. Bazı durumlarda bu omuz kapsülünde enflamasyon görülebilir. Bu enflamasyon omuz kapsülünün kalınlaşmasına neden olur. Kalınlaşan kapsül omuzdaki kemiklerin birbirileri üzerindeki hareketinin daha zor olmasına neden olur ve hareketliliğin azalmasına yol açar.

Donuk Omuz Neden Olur?

Donuk omuz sendromunun kesin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber omuz kapsülünde inflamasyon yaratan olaylar donuk omuz oluşmasına neden olabilir. Geçmişte yaşanan omuz yaralanmaları, tendon yırtıkları, iltihaplı romatizmalar, kireçlenme gibi ortopedik rahatsızlıklar, hormonel değişiklikler ya da cerrahi müdahaleler sonrasında da donuk omuz sendromu gelişebilmektedir.

-Omuz ameliyatı sonrası omuzu uzun süre hareket ettirmemek, kol askısı kullanmak, donuk omuz gelişmesine neden olabilir.

-Diyabet, tiroid gibi sistemik hastalıklar da donuk omuzun görülme ihtimalini arttıran olaylardır.

Sebepler değişmesine karşılık temel olay değişmemektedir. Omuz kapsülünde olan bir enflamasyon, donuk omuzun temel nedenidir.

Ayrıca boyun fıtığı ve kireçlenmelerde omurların omuz çevresinde bulunan sinirlere baskı gerçekleştirilmesi sonucu da donuk omuz sendromu meydana gelebilmektedir.

Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Donuk omuz tanısı alan kişilerin %70’i kadındır.

Donuk Omuz Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Donuk Omuz Sendromunda görülen ilk belirti şiddetli omuz ağrısıdır. Şiddetlenen ağrı sürecinin ardından günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hareket kısıtlılığı başlamaktadır. Erken dönemde gündelik hayatta fark edilen ilk bulgu ise saçları topuz yaparken zorlanmadır. İlerleyen dönemlerde omuzun baş üstü bütün hareketlerinde kısıtlılık ve ağrı görülebilir

Donuk Omuz Sendromunun Başlıca Belirtileri;

-Gece uykudan uyandıran şiddette ağrılar

-Sabah omuz ağrısı ile uyanmak

-Kolun üstüne yatıldığında artan omuz ağrıları

-Basit günlük hareketleri (giyinmek, saç taramak gibi) yaparken ağrı hissetmek

-Gün boyunca yaşanan, dinlenirken bile azalmayan şiddetli omuz ağrıları

-Kolu belli bir noktadan yukarı kaldıramamak veya döndürememek.

Donuk Omuz Sendromunun Aşamaları Nelerdir?

Donuk omuz sendromu omuz hareketlerinde kısıtlanma, eskisi gibi rahat hareket edememe ve omuz ağrıları ile kendini gösterir. Önlem alınmazsa ağrılar zamanla şiddetini düşürerek hareket kısıtlılığı ile kişilerin günlük yaşamlarını sürdürmelerinde zorluklarla karşılamalarına neden olur.

Semptomlar göz ününde bulundurulduğunda donuk omuz 12 ile 24 aylık bir süreç içerisinde kendi kendine iyileşebilir. Fakat bir diğer yandan düzenli manuel terapi, klinik egzersizler elektroterapi, medikal masaj ve ev egzersizleri gibi çeşitli fizik tedavi modelleriyle daha kısa sürede de iyileşme gerçekleşmesi mümkündür.

Donuk omuz sendromunun seyrini üç aşamada inceleyebiliriz;

1.Evre (Ağrı Evresi): Ağrıların başladığı evredir, bu durumu kademeli olarak eklemde tutukluk ve hareketin kısıtlanması izler. Ağrı geceleri daha da kötüleşir. Bu dönem 2 ile 9 ay arası sürebilir.

2.Evre (Donma Evresi): Ağrının yavaş yavaş azaldığı ama omzun sertleşerek donmaya başladığı dönemdir. Bu dönemde saç taramak duş almak gibi en basit günlük aktiviteler bile gerçekleştirilemeyebilir. Omuz ekleminde tutukluk ve hareket kısıtlanması giderek kötüleşebilir. Kolu, dışarı doğru döndürmek imkansız hale gelebilir. Bu dönem kişiden kişiye göre değişmekle beraber 4 ile 12 aya kadar sürebilir.

3.Evre (Çözülme Evresi): Ağrı, tutukluk ve hareket kısıtlanmasının yavaş yavaş azaldığı ve eklem hareketinin arttığı iyileşme evresidir. Tam anlamıyla iyileşme için kolun tüm hareketlerinin düzgün bir şekilde yapılması ve kasların eskisi gibi kuvvetli olması beklenir. Bu dönem 6 ay ile 2 yıl arası zaman almaktadır.

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konulur?

Donuk omuz tanısı; belirtileriyle birlikte hasta hikayesi dikkatlice incelenerek bir uzman tarafından konulabilir. Omuzunuzun hareket kabiliyetini test edilir, gerekli hallerde Manyetik Rezonans ( MRI ) görüntüleme tetkiklerini de istenilebilir. Tetkik sonuçlarınızı muayene bulgularıyla birlikte incelenir ve tanı konulur.

Donuk Omuz Sendromu Tedavisi Nedir?

Donuk omuzun tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi ve fizyoterapi tercih edilir. İlk olarak omuz ağrısını kontrol altına almak için ilaç tedavisi uygulanabilir.

Omuz eklemini hareketsizlikten korumak en önemli koruyucu tedbirdir. Donuk omuzun tedavisinde; fizyoterapi yöntemleri uygulandığında hastalık tedavi edilebilir.

Uzman bir omuz terapisti, uygulayacağı rehabilitasyon ve manipülasyon teknikleriyle iyileşmenizi hızlandıracak ve ağrılarınızı azaltacaktır.


Donuk Omuz Sendromunda Manuel Terapi Uygulamaları Nelerdir?

Donuk omuz sendromu kendi kendine iyileşebilen bir rahatsızlık olsa da iyileşme süreci uzun zaman aldığı için ağrı kesici ilaçlar ile birlikte manuel terapi, fizik tedavi, klinik egzersiz ve ev eğersiz programlarıyla kısa zamanda iyileşme gösterebilmektedir.

Temel hedef omuzda meydana gelen hareket kısıtlılığının önlenmesi ve omuz ekleminin hareket açıklığını artırmaktır. Bunun için el ile yapılan manuel terapi uygulamalarıyla omuz kaslarını gevşetmek, kan akışını artırmak, omuz kapsülünde oluşan sertleşmeyi ve kalınlaşmayı azaltmak hedeflenir.

Donuk omuz sendromunda problemin ortaya çıkış nedenine ve evresine göre tedaviler değişkenlik gösterir. Cerrahi sonrası donuk omuz sendromunda öncelikle ameliyat edilen dokunun iyileşmesini beklenmeli ve basit egzersizlerle oluşacak hareket kısıtlılığının en aza indirilmesi hedeflenmelidir.

Hormonel değişikliklerden kaynaklı donuk omuz sendromunda ise problemin evrelerine göre uygulamalar yapılmalıdır. Erken dönemde anti enflamatuar ilaçlar yardımıyla enflamasyonun azaltlması hedeflenir. Enflamatuar döneminde kesinlikle zorlayıcı egzersizler ve hareketler yapılmaması gerekir. Aksi taktirde kapsül daha da kalınlaşarak hareket kısıtlılığı artacaktır.

Enflamatuar dönemden sonra manuel terapi teknikleri ve basit eklem hareket açıklığını arttırıcı egzersizlerle omuz hareketliliği arttırılmaya çalışılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Donuk omuz ne kadar sürede iyileşir?

İyileşme dönemi 1.5 ila 3 yıl sürebilir. Kimi vakalarda sürenin daha uzun olduğu da saptanmıştır; ancak ağrı ve omuzdaki sertlik sıklıkla bir süre sonra geçme eğilimindedir.

Donuk omuz çalışmama engel olur mu?

Genellikle donuk omuz vakalarında işinize devam etmeniz önerilir; ancak iyileşme sürecine yardımcı olması için bazı düzenlemeler yapmanız gerekebilir. İşe dönmek için tamamen iyileşmeyi beklemenize gerek yoktur.

Donuk omuz, egzersizlerime engel olur mu?

Ağır ve yorucu egzersizler yapmak, mesela spor salonuna gitmek ağrıyı daha da kötüleştirebilir.

Donuk omuz ihmal edilmemesi gereken tıbbi bir durumdur. Donuk omuzdan şüpheleniyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı düşünebilirsiniz. FizikEND Fizyoterapi ve Danışmanlık Merkezi olarak pek çok alanda olduğu gibi donuk omuz sendromunda da başarılı sonuçlar almaktayız.